Klänningar olika varinater och historia om klänningar

Plagget Klänning är ett klädesplagg som ska sitta ovanför bysten och sträcker sig högre upp på kroppen än en kjol som endast går upp till midjan. Aftonklänningar,Balklänningar, Brudklänningar, Dansklänningar, Etuiklänningar och Flapperklänningar är några av de många varianter det finns på klänningar. Aftonklänningen är ofta en axelbandslös eller finns med urringning och mycket mer elegant variant av alla klänningar. Jacka, cape eller sjal är lämpligt att bära till samt aftonhandskar och smycken.
Balklänningar kan ofta även kallas frackklänning och används främst vid bal eller andra högtider där dresscoden är högtidsdräkt. Den ska helst bäras med stärkt underkjol med tyll för en mer generös vidd. En balklänning kan ha bar rygg och sakna ärmar, vara axelbandslös och urringad samt att långa handskar kan bäras. Det vanligaste är att man hyr eller köper sin balklänning, och första tillfället för många är vid gymnasietidens slut.
Brudklänning används endast vid bröllop eller vigsel. Den traditionella färgen är vit men det blir allt vanligare med färger som krämvitt, champange och blekrosa. Först på 1880-talet blev vit brudklänning allmänt utbrett och då först i modekretsar. Det var då oftast kungabröllop som inspirerade till vita brudklänningar. Prinsessan Dianas vackra enormt vackra brudklänning från 1981 satte igång en trend med vita romantiska och sensuella bröllopsklänningar.
En knä- eller vadlång klänning med vid kjortel kallas för dansklänning. 1918 uppstod Etuiklänningen, på 1920-talet blev den populär och fick sin comeback på 1960-talet genom Jackie Kennedy samt i sluet på 1990-talet. Det är en fodralklänning, rak klänning utan krage, ofta åtsittande och knälång. Urringningen är oftast oval el vågrätt samt att den är skuren i ett stycke.
Flapperklänning är ett annat vackert ord för Charlestonklänning och är en skjortaktig klänning. Den var högsta mode på 1920-talet och har smala axelband, lågt sittande midja som ofta döljs av ett skärp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>